Aš labai džiaugiuosi, kad mano reikalai su makaronais pamažu taisosi ir vis draugiškiau sutariame (jau ir tinkamai išvirti juos vi – sa – da pavyksta!) :) Kurį laiką tokie patiekalai kaip lazanija, įdaryti makaronų vamzdeliai, man atrodė gana nemenkas iššūkis, kuriam vis nepasiryždavau. Na gerai, gal šiek tiek ir patingėdavau, nes tikrai įsivaizdavau, kad čia reikalų bus daug, oi kiek daug. Bet pasirodo tikrai taip nėra! Ir tikrai nėra sudėtinga. Įdarytiems makaronamss su jautiena, turbūt, daugiausiai laiko prireikė išritroškinti jautienai. Bet čia juk prie viryklės nuolat stovėti ir maišyti tikrai nereikia :) Beje, šis įdarytų makaronų vamzdelių variantas man labai patiko, kartojau jį kelis kartus, tik turėčiau garsiau išrėkti, kad labai labai svarbu nusipirkti ne rūgščius pomidorus, nes man taip kartą nutiko ir visas patiekalas gavosi kiek per rūgštus, taip neturėtų būti, nes paskui visi linksmai nosytes rauko :)
INGREDIENTAI:
• 200 g cannelloni makaronų arba kitaip vamzdelių;
• 400 g maltos jautienos (arba jautienos ir kiaulienos);
• 100 g mocarelos;
• 2 indelių smulkintų konservuotų pomidorų (tik pirma pargaukite, kad nebūtų rūgštūs, nes kartais pasitaiko);
• Šiek tiek pomidorų sulčių;
• 2 – 3 skiltelės česnako;
• 1 nedidukas svogūnas;
• Gabalėlis sviesto;
• Šaukštas kitas miltų;
• Pienas (kiekį reguliuokite pagal norimo padažo tirštumą);
• Šlakelis alyvuogių aliejaus;
• Žiupsnelis druskos, juodųjų pipiriukų ir dar gausesnis žiuspnis džiovintų bazilikų.
KAIP GAMINTI:
1.Svogūną, česnako skilteles susmulkinkite ir lengvai apkepkite šlakelyje alyvuogių aliejaus.
2.Į keptuvę kartu su svogūnais ir česnakais, sudėkite ir apkepkite maltą jautieną. Nuolat maišykite ir smulkinkite mentele, kad neliktų didesnių gumulėlių :)
3.Kai mėsytė bus lengvai apkepusi, pagardinkite ją druska, juodaisiais pipiriukais bei bazilikais. Supilkite pusę indelio smulkintų pomidorų ir šiek tiek pomidorų sulčių. Viską troškinkite ant nedidukės ugnies dar kokias 30 – 40 minučių, kol jautiena suminkštės. Kartas nuo karto pamaišykite ir patikrinkite :) Tiesa, jei naudosite kiaulieną, tai troškinimo laikas sumažėja, nes ji greičiau suminkštėja :)
4.Mocarelos sūrį supjaustykite nedideliais kubeliais ir sudėkite į jau išsitroškinusią maltą jautieną.
5.Likusius smulkintus pomidorus pagardinkite druka, juodaisiais pipiriukais bei gausiai bazilikais. Jei turite šviežių baziliko lapelių, naudokite juos, bus tik dar skaniau :) Taip pat įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir viską gerai išmaišykite, galite ir su trintuvu surtinti, jei norisi vientisos masės.
6.Pasiruoškite baltą padažą: keptuvėje ištirpinkite sviestą, apkepkite miltus ir pamažu pilkite pieną. Nuolat maišydami tirštinkite padažą ir pienu reguliuokite jo tirštumą.
7.Kepimo indą ištepkite sviestu arba alyvuogių aliejumi.
8.Makaronus – vamzdelius prikimškite įdaru ir sudėkite į kepimo indą. Ant viršaus užpilkite smulkintų pomidorų masę ir baltą padažą. Makaronai turi būti apsemti, kad kepdami orkaitėje suminkštėtų.
9.Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros ir kepkite apie 30 minučių. Kepimo pabaigoje dar galite apibarstyti sūriu. Skanaus :)
Virtuvės užrašai. Galima pomidorų sulčių ir nenaudoti, bet man kažkaip lengviau ir paprasčiau išsitroškina jautiena, kai daugiau skystimo keptuvėje būna :) Vis man maža jo ir vien tik pomidorų nepakanka. O jei pomidorų sulčių po ranka nėra, tai tinka ir vanduo, koks vienas kitas šaukštas pomidorų padažo ir tikrai puikiai išsitroškina :)