Nors vyrauja įvairių nuomonių apie užkandžiavimą, tačiau neseniai Mažųjų ekspertų mokykla bendradarbiaudama su gastroenterologu doc. dr. Vaidotu Urbonu pristatė puikų ir išsamų tyrimą apie užkandžiavimą. Dalyvaudama renginyje sužinojau nemažai naudingos infomacijos. Skubu dalintis :)
Užkandžiai reikalingi. Pasirodo, fiziškai aktyvaus vaiko organizmui 3 pagrindinių valgymų per dieną nepakanka, tad užkandžiavimo bijoti nereikia. Teisingai parinktas užkandis yra nepakeičiama kasdieninės vaiko mitybos dalis, nes suteikia papildomų vertingų maistinių medžiagų ir užtikrina pagrindinius vaiko organizmo poreikius. Būtent užkandžiai laikomi vienu iš vertingiausių dienos valgymų, nes paįvairina kasdienę mitybą ir užtikrina tolygų sotumo jausmą, padėdami išvengti persivalgymo pagrindinių valgymų metu.
Užkandžiavimo pagrindai. Per dieną yra 3 pagrindiniai valgymai: pusryčiai, pietūs, vakarienė ir 2 užkandžiai: priešpiečiai bei pavakariai. Svarbu užkandžiauti kasdien maždaug tuo pačiu metu, kad tarp valgymų susidarytų 2 – 3 valandos pertraukos. 1 užkandis – 1 vaiko sauja. Pvz., 1 obuolys, 4 – 5 riešutai, 1 stiklinė sulčių, 100 – 200 g jogurto.
Svarbu nesiūlyti vaikui užkandžio kaip atlygio už gerą elgesį, kad vaikas nepriimtų užkandžio, kaip kažką geresnio ar vertingesnio, nei įprastas valgis. Neužkandžiauti, jei netrukus planuojama valgyti pagrindinį patiekalą. Svarbu taip pat vengti siūlyti saldintų gėrimų, nes tai numalšina alkio jausmą ir vaikas nebenorės valgyti. Nepamiršti vandens, nes jis būtinas, tačiau rekomenduojama siūlyti atsigerti 30 minučių prieš ar po valgio, kad vaiko skrandukas nepersipildytų.
Užkandžiuose per daug cukraus. Iki 2 metų vaikui cukraus išvis nerekomenduojama. 2 – 3 metų amžiaus vaikams leidžiamas cukraus kiekis per dieną yra 6 arbatiniai šaukšteliai. Paprastieji angliavandeniai ar cukrus, kaip ir kitos maistinės medžiagos, yra normali kasdieninė sudedamoji mitybos dalis, tačiau svarbu jų vartoti saikingai. Paprastųjų angliavandenių ar cukraus natūraliai yra ir kasdien vartojamuose produktuose, pvz., duonoje, vaisiuose, grūdiniuose produktuose.
Rekomenduojami sveiki užkandžiai. Švieži vaisiai, kurie pasižymi antioksidantais ir skaidulinėmis medžiagomis. Daržovės, nes jose yra vandenyje tirpių vitaminų (C, B grupės) bei skaidulinių medžiagų. Pieno produktai, kuriuose yra kalcio bei baltymų. Pilno grūdo produktai, pasižymintis B grupės vitaminais ir skaidulinėmis medžiagomis. Riešutai ir sėkos, turintys gerųjų riebalų.