Yra tokių patiekalų, kurie pažįsta tavo virtuvę geriau nei tu pats. Mūsų šeimoje – tai bulvių kamuoliukai. Juos, įsisūpusi į raudoną taškuotą prijuostę gamino močiutė, mama, gaminu ir aš. Su kiekviena prie viryklės atsistojusia karta jie šiek tiek keičiasi, pasipuošia naujais ingredientais ar kitais prieskonių žiupsniais, bet visada kvepia jaukia nostalgija ir žavi paprastumu: močiutė nenaudodavo sūrio ir džiūvėsėlių, mama – tik sūrio, o aš naudoju viską – ir sūrį, ir džiūvėsėlius, nepamiršdama pridėti dar geros nuotaikos kruopelę. Gardūs jie ir pagaminami labai lengvai. Be didelių pasispardymų bulvių košė per kelias minutes pavirsta puikiais viduje tąsiais užkandukais – kamuoliukais, kuriuos smagu čiupti pirštais, merkti į padažą ir mėgautis kiekvienu kąsniu.
INGREDIENTAI:
• Kelios didesnės bulvės;
• Pienas;
• Žiupsnelis druskos, juodųjų pipiriukų;
• Gabalėlis mėgstamo fermentinio ar kietesnio sūrio;
• 1 kiaušinis;
• Džiūvėsėliai;
• Purškiamo aliejaus (nebūtina).
KAIP GAMINTI:
1.Iš bulvių, pieno pagaminkite tokią tirštesnę bulvių košę. Ją pagardinkite druska, pipiriukais, jei reikia, dar įdėkite šiek tiek miltų, bet iš esmės, tai jie nelabai čia reikalingi, jei košė pavyko nelabai skysta :)
2.Į paruoštą bulvių košę smulkiai įtarkuokite sūrį ir viską gerai išmaišykite. Tiesa, sūrio pagailėti nereikėtų, nes paskui jis išsilydo ir būna nepaprastai gardu.
3.Iš paruoštos masės formuokite norimo dydžio kamuoliukus, juos merkite į kiaušinio plakinį ir džiūvėsėlius, vėl į kiaušinio plakinį ir vėl į džiūvėsėlius. Žodžiu, kartokite du kartus :)
4.Ruošimo būdai gali būti du: arba kepti kamuoliukus orkaitėje, arba aliejuje. Aš dažniausiai renkuosi orkaitę, nes tada jie būna mažiau kaloringi, bet tik dėl to. Jei kepsite orkaitėje, galite kamuoliukus labai lengvai apipurkšti aliejumi, kad nebūtų tokie sausi. Ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje, kol šiek tiek apskrus. Kartais pasitaiko, kad jie ima ir subliūkšta, tad reikėtų kartas nuo karto pažvelgti į orkaitę. Na, o kepant aliejuje, tai viskas taip pat paprasta, nepagailėkite aliejaus ir kai jis bus įkaitęs, dėkite kamuoliukas, minutę kitą apkepkite ir viskas. Ir skaniausi jie man tik ką iškepti, kai sūris dar smagiai tempiasi ir tįsta :)