Pasaulio puodai    Atgal <-

Straipsnis sėkmingai pridėtas!
Paskelbta 2014-04-25

Gardus, sveikas meksikietiškas pagardas, suteikiantis kiekvienam patiekalui naujų spalvų :)

                                                                                   

  Gvakamolė (“guacamole”) yra meksikietiškas avokadų pagardas, atsiradęs dar XVI amžiuje. Šis skambus ir įmantrus pavadinimas kilo iš actekų kalbos žodžio āhuacamolli: t.y. āhuacamolli (avokadas) ir molli (padažas). Actekai tikėjo, kad gvakamolė yra natūralus afrodiziakas, turintis daugybę natūralių riebalų bei vitaminų. Iš tiesų, tai labai sveikas padažas, kurio pagrindas yra avokadai, pasižymintys daugiau nei 20 mineralų bei vitaminų.                                     Pagardas vyrauja ne tik meksikietiškuose patiekaluose, tačiau  taip pat mėgstamas  Amerikos bei Europos virtuvėse. Tradiciškai tai yra tiesiog sutrintas avokadas ir rūpi jūros druska, tačiau dažnais atvejais dedama ir smulkinto pomidoro, česnakų, svogūno, citrinos sulčių, jogurto, aštriosios paprikos bei kitų prieskonių, priklausomai, kuriame Meksikos regione yra gaminama. Gvakamolė gali būti sutrinama iki vientisos masės arba tiesiog sukapojama ir sumaišoma. Tačiau visada svarbu, kad avokadai būtų gerai prinokę bei minkšti, tai yra taisyklė numeris vienas, garantuojanti, kad gvakamolė tikrai pavyks :) Pats pagardas gali būti naudojamas ne tik prie kukurūzų traškučių, tačiau ir prie kitų užkandžių, dažnai derinamas su salotomis, meksikietiškais patiekalais, gali tapti puikiu užtepu ant duonos skrebučių ar nepakartojamu įdaru pomidorams. Kiekviena šeiminkė gali sugalvoti, kur šį skanų ir tikrai nenuobodų padažą panaudoti, suteikiant patiekalams naujų spalvų bei skonių, įnešant žiupsnelį meksikietiškų vėjų į virtuvę. 

 

 
INGREDIENTAI:


•    1 – 2 prinokę avokadai;
•    1 pomidoras;
•    1 nedidukas raudonasis svogūnas;
•    Žiupsnis druskos, juodųjų pipirų;
•    Keli šaukšteliai žaliosios arba geltonosios citrinos sulčių;
•    Kelios šakelės šviežių kalendrų (jei nėra, galima panaudoti ir petražoles);
•    ½ aitriosios paprikos.


KAIP GAMINTI:


1.Perpjaukite perpus avokadus, išimkite kauliukus bei minkštimą. Minkštimą sutrinkite šakute.
2.Smulkiai supjaustykite pomidorą, raudonąjį svogūną, aitriąją papriką bei kalendras. Viską sumaišykite su avokado mase.
3.Paruoštą gvakamolę pagardinkite citrinos sultimis, druska bei juodaisiais pipiriukais.

 

                 

PRISIJUNGTI SU FACEBOOK